SERVEI DE MENJADOR
El servei de menjador que oferim des d’aula2 es basa en el servei de cuina i del monitoratge juntament amb la gestió i l’organització d’aquests. L’entenem com un espai educatiu que integra els diferents àmbits de la persona. És per això que sabem que cal donar respostes a les expectatives que reuneix el menjador per part de les famílies, mestres i dels propis protagonistes del servei, els nens i les nenes.
Sempre partim però d’un treball conjunt entre escola, família i aula2 amb 9naturalcuina. El temps de migdia ha de quedar integrat en l’educació dels nens i nenes, podent oferir coherència educativa tenint present la línia pedagògica del centre per poder fomentar:
L’Alimentació
Oferim el servei de cuina in situ, amb dietes elaborades per especialistes en nutrició i cuinades amb tot l’art necessari que la dieta mediterrània requereix.
En aquest sentit, la nostra cuina pren una orientació ecològica, de proximitat, natural i sostenible que implica el procés de producció i de consum afavorint un espai de qualitat pedagògica en la formació dels protagonistes en l’àmbit gastronòmic.
Un dels primers conceptes a tenir en compte és la utilització dels productes que confeccionen la cuina mediterrània i d’aquests els productes locals, de temporada i provinents d’una producció ecològica.
Davant d’aquest canvi gastronòmic, us preguntareu i per què cuina ecològica pels nostres fills? Doncs, ben clar, perquè són saludables, nutritius, saborosos, segurs i a la vegada respecten el medi ambient. Tanmateix, perquè no utilitzen organismes modificats genèticament (transgènics), perquè s’han produït sense pesticides ni adobs de síntesi química i tampoc permeten forçar artificialment el creixement dels animals.
No hem d’oblidar aquí que tots els nostres aliments estan regulats estrictament per normatives europees i controlats per organismes acreditats.
La Salut
Busquem un clima adequat del menjador on els infants entenguin l’espai de migdia com a part integrada en l’horari escolar. Crearem un ambient confortable el qual sigui relaxat, tranquil i de respecte vers els companys, l’equip de monitors, el menjar i el personal de cuina. D’aquesta manera els infants podran gaudir d’aquesta estona i reprendre positivament l’activitat lectiva de la tarda.
Volem consolidar uns hàbits alimentaris, transmetent als nens i nenes la importància de menjar correctament per mantenir una bona salut i poder créixer sans i forts: alimentació equilibrada, variada i amb productes frescos.
Els Hàbits, valors i normes socials
Fomentem l’autonomia dels alumnes tot potenciant la participació i fent-los responsables en l’organització del menjador. Una manera d’aconseguir-ho és utilitzant la tasca de repartició de càrrecs. Per aconseguir un bon clima educatiu es donen a conèixer clarament les normes als infants per poder establir una relació d’autoritat positiva. Aquestes normes s’estableixen i han de ser conegudes per l’equip docent, de monitors, de cuina i dels nens i nenes.
Per tal de potenciar l’autonomia dels nens i nenes, el primer plat anirà servit i el segon plat se’l servirà cada infant: col·locant una safata al mig de la taula i se serveixen amb pinces. Sempre sota la supervisió de l’equip de monitors/es. D’aquesta manera els infants també prendran consciència de les quantitats a servir-se, evitant el malbaratament de menjar.
Durant el temps de migdia es fomenten diferents hàbits d’higiene. Es demana que els infants portin un necesser amb un raspall i pasta de dents.
Raspallar-se les dents es fa durant tot el curs amb primària, al segon trimestre iniciem amb P4 i P5 i al tercer trimestre s’inicia amb P3.
També cal portar una bossa amb dos tovallons de roba, per tal de reduir residus amb tovallons de paper.
Un dels tovallons s’utilitza de dilluns a dimecres i l’altre dijous i divendres.
Tot això es guarda curosament al menjador.
Tant els tovallons com el necesser tornen a casa el divendres per tal de fer-ne una bona higiene i el dilluns es tornen a portar al menjador.
Xerrada familiar
Perquè una bona salut alimentària no només es fa a l’escola, si no que cal conscienciar a les famílies per tal de seguir amb la mateixa línia educativa a casa.
Per això, un dia, en Dídac ens farà una visita i ens explicarà la importància d’una bona alimentació basada en producte ecològic, de proximitat i de temporada.
L’Hort d’en Dídac
Un dissabte al matí, l’hort d’en Dídac ens convida a conèixer d’on surten els aliments que mengem, com s’elaboren i finalment farem un petit tastet del producte. L’hort es troba a Mataró.
MENÚS
Els nostres menús són vius i progressius. Ens adaptem a les necessitats i els interessos de cada centre, fent que cada menú sigui únic i totalment a mida. Als annexes trobareu els menús d’exemples.
Pel que fa a la fruita, sempre mengem fruita de temporada. Al setembre comencem amb el meló i la síndria. Més endavant comencen a arribar la poma, la pera, el plàtan, la taronja, la mandarina i el kiwi. A partir del maig trobarem la pruna i l’albercoc.
En el cas dels dies de pícnic, cal mantenir les temperatures dels aliments durant el transport: si és en fred ha d’estar per sota de 10 graus centígrads com per exemple les amanides i si és en calent per sobre de 65 graus centígrads. Per tant, no podem oferir un menú amb 1r plat i 2n plat.
Elaborem 1 o 2 entrepans depenent de l'edat i dels nens. Sempre utilitzem pa de Viena que és més tou amb embotits com formatge, fuet, llonganissa o salami acompanyat d'una peça de fruita i unes galetes d'arròs.
Cada infant es porta de casa una cantimplora amb aigua per no generar residus i emboliquem els entrepans amb bosses de paper.
CRITERIS I BENEFICIS DELS NOSTRES MENÚS
- No hi ha cap pre-cuinat.
- Fomentem el consum de peix. 2 cops a la setmana, consensuat amb l’escola.
- Varietat de peix: lluç, bacallà, calamars, maira, salmó... No hi ha varetes, ni peixos grossos (tonyina, mussola, emperador, tintorera)
- No ou, si no és ecològic. Possibilitat de posar-ho : en truita, en remenat i en ou d’ur. Ou ecològic pasteuritzat. ✓
- Verdura crua: mínim 3 cops a la setmana en forma d’amanida.
- Verdura cuita: acompanyament dels plats i cremes.
- Cereals: presència de més cereals a part del blat: el sèsam i el mill.
- Menús de 6 setmanes. D’aquesta manera donem molta més varietat.
- Coccions més sanes: forn, vapor, guisats i planxes.
- Derivacions: tractament curós de les possibles dietes i al·lèrgies.
- Orientacions dels sopars.
- Estacionalitat: utilitzem productes de proximitat , estacionaris i ecològics.
- Carn: vedella, pollastre i porc.
- Certificació ccpae.
- Els nostres menús són vius: possibilitat d’adaptar el menú a les característiques de l’escola.
- Són progressius: donem la possibilitat d’anar introduint de forma progressiva les característiques de la cuina ecològica.
- Proteïna vegetal: possibilitat de realitzar menús en el que hi hagi la presència de la proteïna vegetal en substitució de la proteïna càrnica un cop a la setmana.
LLEURE I OCI
El temps de migdia també l’entenem com a temps de lleure on els monitors i monitores el dinamitzen per la importància de desconnectar de la rutina escolar.
Partim del protagonisme dels nens i les nenes tot oferint un espai de temps lliure i també de circulació per diferents ambients.
Diferenciem el funcionament i ritme d’educació infantil i de primària. A P3 oferim la opció de migdiada.
Temps lliure
Pretenem activar i engrescar als nens i nenes a gaudir del seu temps d’esbarjo. Busquem l’autogestió dels alumnes tot fomentant el seu protagonisme.
Els ambients
Tot seguint amb la línia de l’escola disposarem de diferents ambients durant el temps de migdia. Els ambients són diferents espais d’aprenentatge, de relació i comunicació on a partir de diferents propostes els infants poden actuar, observar, experimentar, construir, inventar, imaginar, compartir, relacionar-se, emocionar-se…i interactuar amb els altres.
Aquest plantejament de treball respon a la necessitat que mostren els infants de jugar i relacionar-se. És una manera de poder donar resposta als interessos i necessitats dels infants i respectar els diferents ritmes individuals.
Els diferents ambients estaran adaptats a cada edat. Els ambients es desenvoluparan en espais adequats, consensuats amb l’escola.
Aquests seran:
Vet aquí els contes
Volem potenciar l’hàbit a la lectura, proporcionant un ambient agradable i relaxat perquè els nens i nenes gaudeixin d’aquest espai.
Jocs de taula
Els jocs de taula són una eina perfecta per reunir un grup d’amics, per establir normes, elaborar estratègies, per treballar la paciència i la concentració. Reunirem diferents jocs de taula perquè els nens i nenes puguin escollir a quin prefereixen jugar. Cada trimestre es canviaran segons les necessitats, motivacions o demandes dels alumnes.
El joc del mes
Les joguines altament sofisticades poden ser espectaculars a primera vista i deixar bocabadats als infants. Passat aquest moment d’impressió inicial entre llums i sons, quines altres opcions de joc dóna aquesta joguina?
Per donar un exemple del tot contrastat… qui no ha jugat amb una capsa de cartró? Qui no s’ha trobat amb que la capsa dóna més opcions als infants que la joguina que conté?
En paraules de Stuart Brown, pioner en la investigació sobre el joc: “Que els infants juguin més i millor amb la caixa de cartró que amb el regal que conté, és una cosa que ha d’alegrar-nos. Això demostra que el nen ha desenvolupat un impuls sa de jugar que sorgeix de les seves pròpies fantasies i desitjos. La caixa és una pissarra en blanc, un objecte que mitjançant la imaginació es pot transformar en el que ell vulgui”.
A partir d’aquí pretenem que els nens i nenes creïn el seu propi joc, a partir de materials molt bàsics com ara una capsa de cartró, fulls de colors, marcs de porexpan, etc.
Cada més desenvoluparan la imaginació i la creativitat amb un de diferent.
Avui sóc...
L’ambient de teatre disposarà de disfresses, perruques, miralls i diferent atrezzo perquè els nens i nenes desenvolupin la imaginació i la creativitat tot jugant a ser altres personatges.
El fet de jugar a rols permet enfortir la seva autoestima, potenciar la imaginació i la creativitat.
Festes i tradicions
Segons l’època de l’any disposarem d’un ambient de festes i tradicions on realitzarem un taller o bé decorarem el menjador.
Celebrarem: la Tardor, la Castanyada, santa Cecília, l’Hivern, Nadal, Carnestoltes, la Primavera, sant Jordi i final de curs.
L’EQUIP HUMÀ
L’equip de cuina
Els professionals de cuina seran 1 cuiner/a i 1 ajudant de cuina a jornada completa. Ells tenen una gran experiència en el món gastronòmic i a més a més l’ecològic. Tanmateix, compten amb la supervisió de nutricionistes per tal de fomentar unes dietes saludables i que permetin el creixement òptim dels nens i nenes.
Amb tot el procés dels aliments i l’alta experiència gastronòmica el personal de aula2 propicien que els menús dels nens i nenes de l’escola siguin més saludables, equilibrats, variats i responsables.
L’equip de monitors
Els monitors i monitores són les persones amb experiència en el món del lleure i que coneixen de primera mà quines són les necessitats de l’espai de migdia de cada centre.
Seguirem al ràtio d’1 monitor/a per cada 15 alumnes per cicle i a més, hi haurà una persona de reforç a P3.
El seu horari serà de 2:35 hores diàries, més mitja hora setmanal i una hora mensual de valoració i preparació.
Les tasques de l’equip de monitors/es són les següents:
- Fomentar la seguretat dels nens i nenes en tots els aspectes.
- Atendre les necessitats dels infants i conèixer els seus interessos.
- Vetllar pel bon funcionament de l’espai de migdia.
- Acompanyar als nens i nenes en el seu aprenentatges.
- Motivar als nens i nenes a que participin activament de l’espai de migdia.
- Prendre les mesures disciplinàries que calgui tot seguint la mateixa línia de l’escola perquè el temps de migdia no quedi aïllat del projecte educatiu.
- Informar dels incidents al coordinador del servei i al personal docent.
- Realitzar un informe dels alumnes i entregar-lo a les famílies al finalitzar cada trimestre. En el cas de P3 es facilitarà un informe diari durant el període d’adaptació i fins que sigui necessari.
- Participar els dies de coordinació.
- Realitzar una avaluació diària del temps de migdia.
El coordinador/a
Hi haurà un coordinador del servei 1 hora al matí i 2 hores i 35 al migdia, mitja hora setmanal i una hora mensual de reunió de preparació i avaluació del servei.
També participa en totes les reunions amb la comissió de menjadors.
Les principals tasques del coordinador són organitzar i gestionar l’espai de migdia i l’equip de monitors i monitores.
Serà l’enllaç entre l’equip de monitors, l’escola i aula2.
L’equip pedagògic
Darrera la proposta lúdica hi ha un equip pedagògic que s’encarrega de que les activitats siguin de qualitat, educatives i adequades per l’edat.
COMUNICACIÓ
Creiem que la comunicació a tots els nivells és clau perquè el servei de menjador esdevingui un èxit.
El primer nivell de comunicació és el del monitor/a amb els infants, hem de partir de la proximitat amb els nens i les nenes, sent conscients de la tasca educativa que s’està duent a terme.
Un altre nivell de comunicació és el que s’ha d’establir per una banda entre les persones docents del centre amb l’equip de monitors, i per una altra banda amb les famílies. La comunicació diària és clau per un bon enteniment i poder seguir tots la mateixa línia educativa.
A l’inici de curs es proposa un reunió de l’equip docent amb l’equip de menjador, per tal de posar en comú organització i resoldre diferents qüestions.
La relació amb les famílies ha d’existir i ha de ser accessible en el moment que sigui necessari. Amb els grups d’educació infantil elaborem unes llibretes informatives setmanals de consulta amb les informacions de com ha funcionat el temps de migdia. Amb P3 aquesta llibreta serà diària.
Amb el seguiment individualitzat podem observar l’adaptació i el progrés en l’estona del menjador de cada infant. Amb primària es realitzarà un informe trimestral.
Les famílies tindran diversos espais de comunicació:
- Un telèfon de contacte.
- Un correu electrònic.
- In situ, durant el matí.